Ouders en Passend Onderwijs
Zorgplicht
De invoering van Passend Onderwijs betekent dat wanneer ouders hun kind dat extra ondersteuning behoeft op een bepaalde school aanmelden, deze school de taak heeft dit kind een zo goed mogelijke plek in het onderwijs te bieden.
Als de school zelf geen passend onderwijs kan bieden, heeft de school de verantwoordelijkheid om een zo goed mogelijke plek op een andere school aan te bieden. Ouders hoeven op deze manier niet zelf alle scholen af om een plek voor hun kind te vinden.
Aanmelding en toelating
- Ouders melden hun kind (schriftelijk) aan bij de school van hun voorkeur. Ouders geven aan als hun kind extra ondersteuning nodig heeft.
- De school onderzoekt of zij de leerling kan toelaten. Zij onderzoekt welke ondersteuning het kind nodig heeft en wat de mogelijkheden van de school zijn.
- Als de school de leerling geen passend onderwijs kan bieden, moet de school in overleg met de ouders een andere school vinden die de leerling kan toelaten.
- De school heeft 6 weken om een passend onderwijsaanbod te doen. Deze termijn kan met 4 weken worden verlengd
- Als er na 10 weken nog geen beslissing is genomen over de toelating, heeft de leerling recht op een tijdelijke plaatsing op de school van aanmelding, in afwachting van besluitvorming.
- Het samenwerkingsverband beslist over de toelaatbaarheid tot het (v)so en wint daarover advies bij de toelaatbaarheidscommissie Passend Onderwijs SWV Rivierenland.
- Als ouders het niet eens zijn met het aanbod, kunnen zij de bezwaren kenbaar maken aan de school of aan het samenwerkingsverband. Ook kunnen ouders kunnen ouders kiezen om een onderwijsconsulent in te schakelen. Dit is een onafhankelijke partij die samen met de ouders op zoek gaat om een passende onderwijsplek voor hun kind te vinden. Voor meer informatie over De Onderwijsconsulenten kunt u terecht op de website van de Onderwijsconsulenten.
Steunpunt Passend Onderwijs
Het Steunpunt Passend Onderwijs geeft informatie over passend onderwijs aan ouders van leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte. U kunt hiervoor terecht op de website van het steunpunt Passend Onderwijs.
Bezwaar
Het kan voorkomen dat u en de school van uw kind niet op een lijn zitten en er een geschil ontstaat. Wij adviseren u hierbij om contact op te nemen met het bestuur van uw school en uw bezwaar per mail aan hun kenbaar te maken. Indien dit niet naar uw tevredenheid verloopt, dan kunt u er ook voor kiezen om contact op te nemen met het samenwerkingsverband. We zullen dan met u meedenken om tot een passende oplossing te komen voor u en uw kind. U kunt ons bereiken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Verder willen wij aan u kenbaar maken dat SWV Rivierenland aangesloten is bij de landelijke geschillencommissie.